Asbestemmingen

Asverstrooiing over land

Geen gehannes, verstrooien kan met mooie materialen

Na een crematie blijft de as van de overledene nog ruim een maand bewaard bij het crematorium. Dit is wettelijk zo geregeld. Daarna kun je beslissen wat je ermee wilt doen. Er zijn twee mogelijkheden: bewaren of verstrooien. Wie de as wil uitstrooien kan kiezen uit verstrooiing:

  • boven zee of ander water;
  • boven land vanuit een vliegtuig of ballon;
  • op een strooiveld bij een crematorium of begraafplaats;
  • op een willekeurige andere plaats.

De hoeveelheid as is meer dan je mogelijk verwacht. Wie eerder zelf as verstrooid heeft, weet dat deze zo maar op een hoopje neer kan ploffen. Het apparaat waarmee je gaat verstrooien is meestal verre van gebruiksvriendelijk. Als je pech hebt, strooi je de as van je geliefde ook nog over je schoenen of kleding heen.

Zoek een vriendelijke manier om de as te verstrooien
Maak een afspraak

Oriënteer je verder op:

Wil je de as ergens uitstrooien, bedenk dan dat je hiervoor altijd toestemming nodig hebt van de eigenaar van de grond. Veelal zal niemand er aanstoot aannemen als je kiest voor een stille plaats. Echter met het toenemen van crematies neemt ook het vrij verstrooien toe. Op sommige plaatsten is er dan ook streng toezicht.
Indien je de as in het buitenland wilt verstrooien is het verstandig om een internationale verklaring van crematie en/of een overlijdenscertificaat op te vragen bij het crematorium. Sommige vliegtuigmaatschappijen kunnen hier naar vragen.