Rouwproces

Rouw bij volwassenen

Als je iemand bent verloren, ga je door een rouwproces heen. Hoe dit proces er voor jou persoonlijk uitziet, gaat niet volgens bepaalde regels. De psychologie onderscheidt vijf verschillende rouwfases, maar dat betekent niet dat iedereen die binnen een bepaalde tijd of op een bepaalde volgorde doorloopt. Toch kan het fijn zijn om inzicht te hebben in de verschillende fases of aspecten van het rouwproces.

Rouwfases in de psychologie

De vijf rouwfases die zijn omschreven door psychiater Elisabeth Kübler-Ross, zijn de volgende:

·       Ontkenning
·       Boosheid / protest
·       Het gevecht aangaan
·       Depressie
·       Aanvaarding

Hoewel Kübler-Ross deze fases in een bepaalde volgorde omschrijft, is dit geen vaste reeks. Rouw is een individueel proces, misschien herken je de ene fase wel en de andere niet. Als je graag meer inzicht krijgt in je eigen rouwproces, helpen wij je graag.

Ja, ik krijg graag meer inzicht in mijn rouwproces

Rouwverwerking

Het nut van ruimte geven aan je rouwproces, is dat je op die manier ook het verlies een plaats geeft. De pijn die je voelt, hoef je niet te negeren; die is deel van de verwerking. Als het gaat over rouwverwerking, worden vier stappen herkend:

1.     Het erkennen van het verlies, waarmee het rouwen kan beginnen
2.     Het toelaten en doorvoelen van de pijn en het verdriet om het verlies
3.     De eigenlijke rouwverwerking, dat is de verwerking van het verlies
4.     Het loslaten van de pijn en het verdriet. Dit is de heling van het rouwproces

Rouwverwerking is dus het gevolg van een goed doorlopen rouwproces. In de praktijk komen hier veel onverwachte gevoelens bij kijken en kost dit vaak meer tijd dan gedacht.

Vind je het fijn om op een gezonde manier met je rouwproces om te gaan of wil je graag tools om een ander in zijn rouwproces te ondersteunen? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op

Après la Vie helpt je met je verlies en verdriet. We helpen je het rouwproces te herkennen en er op een goede manier mee om te gaan.