Heidi Gundel

Docent Heidi Gundel

Docent 'Overledenenzorg'

Heidi Gundel werkt al jaren in de uitvaartbranche. Zij heeft een verpleegkundige achtergrond en is in 2004 met haar eigen onderneming begonnen. Voornamelijk heeft Heidi zich bezig gehouden met het (technisch) verzorgen van de overledenen en de begeleiding van de nabestaanden in dit proces tot aan de uitvaart. Ook is zij uitvaartbegeleidster geweest, maar haar hart ligt bij de verzorging van de overledene en de begeleiding van de nabestaanden.

Wat kun je bij een les van Heidi verwachten?

Alles wat je tegenkomt bij de verzorging van een overledene in de periode vanaf het overlijden tot aan de uitvaart. Het technisch verzorgen en opbaren, materiaalkennis, veranderingen in het lichaam, (ernstige) verwondingen, bijzondere situaties (zoals baby’s en kinderen), koelen etc. Ook het omgaan met rouw van nabestaanden en je eigen emotie beleving en rouwervaringen, komen aan bod in de les. Verder ga je een (thuis)opbaring nabootsen.

Heidi ziet het leven als een leerschool waar je een x-aantal jaren mag vertoeven. Om de lessen te leren die je op je zelfgeschreven programma hebt meegenomen. Ieder mens komt in het leven uitdagingen tegen die mooi, bijzonder, liefdevol, kleurrijk maar soms ook kwetsbaar, duister en zwaar zijn. De dood is voor Heidi een afronding van de lessen die je geleerd hebt. Wat daarachter ligt blijft een verrassing.

Heidi’s advies voor de toekomst van onze studenten:

“Neem altijd jezelf als mens mee in je werk. Blijf professioneel, maar verlies nooit je empathisch vermogen in je werk. Vraag jezelf regelmatig af of jouw manier van werken dezelfde zou zijn als het om jouw dierbare overledene zou gaan. Als het antwoord ja is en je krijgt dat ook bevestigd vanuit je omgeving, dan ben je goed bezig.”

Terug naar overzicht